BEBEKLERE YÜKSEK SESLE KİTAP OKUMANIN YARARLARI
Merhaba,
Başlığı okuyan annelerin “Bebeğime kitap okumak için biraz daha büyümesini beklemem gerekmez mi?” diye sorduğunu duyar gibiyim. Cevabı net: Hayır!
Erken yaşta kitap metinleri ve görselleri ile tanışan çocukların; kitapla haşır neşir olmak için okula başlamayı bekleyen çocuklara kıyasla elde ettiği kazanımlar artık su götürmez bir gerçek. Ancak annelerin yanılgıya düştükleri bir nokta var: Bebeğiniz kitabı sizinle birlikte takip etmek zorunda değil. Bu sebeple onun kitaplardan hoşlanmadığını düşünüp; okumaktan vazgeçmek büyük bir yanılgı olur. Bir araştırmaya göre; resimli kitaplar okuyan annelerin çocuklarıyeni kelimeleri daha kolay öğreniyormuş ve bu çocukların kelime dağarcıkları oldukça zenginmiş.
Eğitici video yayınları izleyen çocuklar ile annelerinin kitap okuduğu çocuklar arasında da oldukça büyük farklar var. Yüksek sesle yapılan okumalar ister anne tarafından isterse başka bir aile ferdi tarafından yapılsın; bebeğin üzerinde olumlu bir etki yaratıyor ve bebek kendini huzurlu ve güvende hissediyor. Dolayısıyla öğrenme daha etkili oluyor. Hatta o çocuk ilerideki okul hayatında çok daha başarılı oluyor.
Yüksek sesle okuma yapmaktan kastım asla “bağırarak” okumak değildir. Ses yüksekliğinizin; bebeğinizin sizin sesinizi diğer seslerden ayırt edebilecek ve dikkatini size çekecek yükseklikte olması yeterlidir. Peki bebeğinize ne okuyacaksınız? Bu soruya cevaben şöyle bir örnek verebilirim: ‘Bu Kocaman Gözler Kimin’ serimizdeki kitapların sallandıkça yuvarlanan kocaman gözleri ve eğlenceli metinleri bebeğinizle okuyup; birlikte keyifli vakit geçirmeniz için ideal. “Okuyacağım kitaplara kendim nasıl karar verebilirim?” diye sorarsanız; o da bir sonraki yazının konusu olsun.
Sevgiler,
Çocuk Okur Ekibi