ÇOCUKLAR İÇİN OYUNUN ÖNEMİ
ÇOCUKLAR İÇİN OYUNUN ÖNEMİ
Çocuğun en önemli besinlerinden biri de oyundur. Oyun onlar için vazgeçilmez bir öğrenme, sosyalleşme ve doyum kaynağıdır. Yeteri kadar oyunla iç içe olmaları ziyadesiyle önemlidir. Oyun sadece arkadaşlarıyla değil, ebeveynleriyle de çocukların hayatına girmelidir. Ebeveyn bizzat içinde olmasa da oyun konusunda denetleyici olmak zorunda olduğundan alacağı kararlarda rehberlik edeceğini düşündüğümüz uzman görüşünü paylaşıyoruz:
“Sıfır altı yaş arası çocuklar yakın teması öğrenirler. Bu yaş döneminde bir çocukla top oynayabilir, koşturabilir, yürüyüş yapabilir; çocuğun beyninin örneğin sevgiyle şefkatle ilgili alanları geliştirilebilir. Çocukla nasıl bir aktivite yapılacağı çocuğun ilgi alanına göre değişebilir. Bu aktiviteler sırasında çocuk, çocukluğu gereği bazı hatalar yapabilir. Mesela oyun arkadaşı gibi gördüğü anne babasına oyun sırasında kötü bir şey söyleyebilir. Burada çocuğa kızmak yerine ona büyük insanmış gibi değer verildiğini hissettirerek açıklama yapmak, doğru olanın ne olduğunu anlatmak gerekir.”
(Doğru Ebeveynlik için Anne Baba Rehberi- Nevzat Tarhan, 20)
Oyunun size ve çocuğunuza sunduğu imkanlar bununla da kısıtlı değil. Oyun her zaman aracıyla (oyuncakla) girmez hayatımıza. Onun bu yönünü keşfedip çocukla aramızdaki köprüleri geliştirmemizin önemi adına bu yazıyı yayımlıyoruz. Uzmanımızın görüşü şu şekilde:
“Oyun ve oyuncak ancak bir araçtır, marifet çocukla aracısız iletişim kurmaktır.
Ebeveynlerin iletişim kurmak deyince akıllarına ilk gelen seçenek çocuklarıyla oyun oynamak olur. Halbuki üst düzeydeki kaliteli iletişim; aracısız olarak kurulan iletişimdir. Çocuğu hayatın içerisine dahil etmek, onunla “aracısız” iletişim kurmaktır kaliteli iletişim. Birlikte yemek yapmak, birlikte çamaşır katlamak örneğin.”
(Adem Güneş 0-6 yaş 100 kural, 32. Kural)
Sevgiler,
Çocuk Okur Ekibi