EBEVEYNLERİN ÇOCUKLARINA SÖYLEDİKLERİ KELİMELER DEĞİL, YAŞATTIKLARI DUYGULAR UNUTULMAZ
Yetişkinler birden fazla duygu ile yaşarlar. Bu duygular ebeveyn olduklarında onlardan sökülüp atılmaz. Fakat bu sefer bambaşka bir bağlamda bambaşka sonuçlar doğurabilir. Özellikle öfke anı ve sonuçlarıyla ilgili önemli noktaları sizlerle paylaşmak istiyoruz. İşte uzman görüşümüz:
“Aşağılanan çocuklar aşağılandıkları için değil, aşağılık olduklarına inandıkları için üzülür:
Kendisine değersizlikle ilgili bir söz söylenen çocuk, o söz söylendiği için değil, gerçekten öyle olduğunu zannettiği için incinir, üzülür…
Bir kızgınlık anında “Sen gerçekten geri zekalısın” diye aşağılanan çocuk kendine “geri zekalı” dendiği için değil “geri zekalı olduğunu sandığı” için sarsılır…
Birçok yetişkin çocuklarına kızgınlıkla söyledikleri sözlerin ertesi gün unutulacağını düşünü. Bu düşünce doğrudur.Çocuk ne yaşadığını unutur, ama ne hissettiğini unutmaz.
Çocuk anne babasının kendisine ne söylediğini unutabilir ama ne hissettirdiğini unutmaz:
Hatıraların çağrışımın sağlayan davranışlar değil duygulardır.
Çocuklar büyük yetişkin olduklarında, anne babaları ile yaşadıkları olumsuzlukların nedenini tam hatırlamayabilirler. Kendilerine hangi sözlerin neden söylendiğini de unutmuş olabilirler.Ancak o sırada ne yaşadıklarını, ne hissettiklerini bütün bir ömür boyunca unutmazlar.
Ebeveynlerin çocuklarına söyledikleri kelimeler değil, yaşattıkları duygular unutulmaz.
Çocukla iletişim kurarken ne söylendiğinden daha çok; nasıl söylendiği ve ne hissettirildiği önemlidir.”
(Çocuk eğitiminde 100 Temel Kural-Adem Güneş-10. ve 28. kurallar)
Sevgiler,
Çocuk Okur Ekibi